LeanBlog - 5 perc Lean naponta

5 perces blog bejegyzések a Lean szemléletről minden nap. Több, mint 100 hazai és nemzetközi Lean Blogot szemlézünk naponta, majd összefoglalva osztjuk meg Veled a legértékesebbeket, amiket 5 perc alatt mindig el tudsz olvasni, videókat meg tudsz nézni.

Legújabb bejegyzések

Létrehozva ekkor:
Előző bejegyzésben egy hétköznapi filmes jelenetet láthattál. Itt ugyanaz, viszont ez működik, hatékony, vizuális, informatív, átlátható, rendezett, logikus,... 
 
Olvasások száma: 8 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Egy amerikai régi film sorozat egy része. Ismét párhuzam a "hétköznapok" és a termelés között. A hölgy pontosan meghatározza, hogy mire mennyi időt tervez és mennyi ideig fog tartani. 
Mint egy termeléstervezés .... :-)
 
A kis jelenet jól mutatja, hogy mi történik akkor, ha ragaszkodunk a tervhez, de a valóság mégis valahol elcsúszik, majd ez milyen további problémákat tud okozni.
Ez is mint a termelés. Megtervezzük a hetet, viszont azt fontos minden nap (vagy akár óránként) felülvizsgálni és reagálni rá. Nem jó "lenyomni úgy, ahogy tervezve volt".
 
Olvasások száma: 13 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Minden Lean/6Sigma szakembernek erre szükség van! 
A munkát nem csak el kell végezni, de profi módon be is kell mutatni. Lehet órákat eltölteni azzal, hogy próbálkozol, rajzolsz, másolsz, ötletelsz, vagy előveszel egy ilyen gyűjteményt és csak válogatsz belőle. 
 
Külön kiemelném a tematikáját, mert nem csak profi grafikáról van szó, hanem igen komoly tartalomról is, ami segít a profi Lean prezentációd / tréning anyagod elkészítésében.
 

Több, mint 100 oldal!

 
A teljesség igény nélkül: TQM fogalma, SIPOC, CPQ, ISO 9000, 7 minőségügyi eszköz, Pareto, Eloszlás, Kontroll, Folyamatábra, Halszálka, Hisztogram, Ellenőrző lista, 3D torta, Box plot, Oszlop, ABC, Radar, Mátrix, Prioritás, House of Quality, PDPC, Idődiagram, Hiba analízis, Gyökér ok, Lehetőség elemzés, FMEA, 5 Miért, PDCA, Deming, Minőségügyi körök, JIT, 8D, DMAIC, Poka Yoke, DOE, Kano, Kaizen, DPA, PERT, Csapatmunka, TPM, 0 hiba, Cost of Quality, Benchmarking, Nominál,...
 
tqm-01tqm-02tqm-03tqm-04tqm-05tqm-06
 
 
Olvasások száma: 64 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
do more with less-215x300Mark Graban a LeanBlogon ma egy nagyon jó szlogent rakott ki, ami valóban a lényeg. 
A Lean szemlélet nem más, mint hogy átgondoljuk azt mait csináljuk, szüntessük meg azt ami felesleges, végezzük csak azt, ami szükséges, így kevesebb munkával többet fogunk elérni.
 
Ehhez nem kell mindig a legmodernebb technológia, nem kellenek bonyolult statisztikák, egyszerűen meg kell látni azt, amit eddig nem láttunk. Ez az a szemlélet, amit Paul a FastCaptől is próbál átadni ahol csak tud (gyártás, iskola, politika, templom (!) ).
 
 
Olvasások száma: 17 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
"Még mindig tanulok.
Michelangelo 87 évesen"
 
tanulas
 
Olvasások száma: 18 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Magyarítottam :-)
 
masnaposok-csapatmunka
Címkék: kép lean mém mém
Olvasások száma: 29 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Jobbról balra:
- Minden kezdetnél eltűnik és a végénél előkerül
- Ő mindig azt mondja, hogy segít, de mégse
- Neki fogalma sincs, hogy mi is történik
- A munka 99%-át Ő végzi el!
 
everygroupproject
Olvasások száma: 42 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Ez a videó valóban jól bemutatja, mit okoz a mindennapi bosszúság, főleg, ha tudjuk is a megoldást, de senki se oldja meg ....
 
Konkrétan: ez egy reggeliző hely, ahol igaz fel van töltve a gyümölcsös müzli (vagy mi) tartály, de nem lehet kiszedni. Ezt persze az aki feltölti nem ellenőrzi. Aki használja nem jelzi (vagy nem tudja jelezni). Minden rendben van?
 
Eredmény: rengeteg időt eltölt a "felhasználó" azzal, hogy próbálkozik. Már ez is veszteség. A feltöltő úgy gondolja, hogy minden rendben van ... bár a takarításnál már látni kellene, hogy valami nincs rendben.
 
Elárulom 2:10-nél van a megoldás! :-D
 
Olvasások száma: 36 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
toyota-2014
 
A Toyota olyan célt tűzött ki magának 2014-re, amit eddig még soha senki: egy év alatt 10 millió gépkocsi eladás!
 
Ahogy a hírekben olvashattuk Akio Toyodo úja a gyökerekhez nyúl, az emberi kreativitáshoz és problémamegoldáshoz. A nagy fokú automatizálás valóban növelheti a hatékonyságot, viszont a robotok csak olyan problémákat tudnak megoldani, amiket beprogramoztak nekik. A mesterséges intelligencia évszázada nincs messze, de ezek a robotok még nem képesek ösztönös gondolkodásra, nem várt helyzetek megoldására. Ez a humánus irány adhat egy újabb lendületet a Toyotának céljaik elérésében.
 
Szinte nincs nap, hogy ne hallanánk százezres vagy akár milliós visszahívásokról, ami jelzi, hogy a nagy autógyárak a nagy darabszámok és a nem a 100%-os minőség útját járják. Ez a jelzés adhat okot arra, hogy átgondolják a stratégiákat, majd ahelyett, hogy egyre többet gyártanának, inkább a tökéletes minőség és megbízhatóság útját válasszák. Kis (megbízható) lépésekkel előre.
Címkék: hírek toyoda toyota
Olvasások száma: 46 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Az Amazon valóban egy egyedülálló vállalati kultúra alakító megoldást választott: minden évben felajánl 1000$-5000$-t alkalmazottainak azért, hogy kilépjenek. Érdekes? Elgondolkoznál a jelenlegi munkahelyeden? Ha igen, akkor inkább menj! Ezt gondolja az Amazon, mert ők megbízható, lojális alkalmazottakat akarnak. Akiket ezzel az összeggel el lehet bizonytalanítani, akkor jobb ha mennek, mert tapasztalatuk szerint több kárt okoznak a vállalati kultúrának, mint használnak.
 
Uhh. Belegondolva, hogy ez Magyarországon mit okozna ...? Szerinted?
 
amazon-quit
 
Tapasztalatok szerint a 117.000 alkalmazottat foglalkoztató Amazonnál évente 2-3% él ezzel a lehetőséggel. Szelektálás? Megtisztulás?
 
Olvasások száma: 68 0 hozzászólás