LeanBlog - 5 perc Lean naponta

5 perces blog bejegyzések a Lean szemléletről minden nap. Több, mint 100 hazai és nemzetközi Lean Blogot szemlézünk naponta, majd összefoglalva osztjuk meg Veled a legértékesebbeket, amiket 5 perc alatt mindig el tudsz olvasni, videókat meg tudsz nézni.

Legújabb bejegyzések

Létrehozva ekkor:
A Shumla.com készített néhány igen jó humoros animált képet a Kaizen események szervezéséről:
 

A szervezés olyan, mint egy hullámvasút...

 
01-hullamvasut

Mindent megfelelően elő kell készítened ...

 
02-elokeszulet

Kaizen esemény előtti este jut eszedbe ...

 
03-elfelejt
 

Megfelelő motivációval nincs lehetetlen, de csak valós célokat tűzzünk ki...

 
04-nincs-lehetetlen

Viszont, ha eléred ...

 
05-a-vege
Olvasások száma: 13 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Mindamellett, hogy nagyon tisztelem Pault a FastCaptől, azért amit csinál, felvállal és megoszt, viszont helyenként én is csóválom a fejem. 
 
Ebben az esetben nem tudom eldönteni. Paul az iskolában gyerekeknek mutatja be a Lean szemlélet lényegét. Jó, jó, de. ... hát nem tudom. Igaz a mondás, ha megtalálja a megfelelő nyelvezetet, akkor nincs gond, de ha nem, akkor nagyon veszélyes lehet. Persze itt is inkább csak szemlélet kialakításról van szó, amire ebben a korban a legnyitottabbak a gyermekek. 
 
Paul remek példákat hozott, hétköznapok, gyerekek, iskola, a "hallgatósága" magának érezte a problémákat és a megoldásokat is. Talán még ötleteket is vehettek arra, hogy mit fejlesszenek a teremben.
 
Én egy dolgot nagyon hiányolok az ilyen eseményekből általában. Az rendben van, hogy felnyitjuk a szemeket, meglátják a veszteséget, jelzik is ... de hol van a probléma megoldó folyamat és ERŐFORRÁS.  99%-ban ezen bukik meg. Jönnek a problémák, jelzik, szólnak, mutatják, de nem történik semmi, mert nincs aki megoldja. Nincs ideje, mással van elfoglalva, máshol van a prioritás.
 
Kulcspont: nem csak meg kell látni a problémát, de az eszközöket és az időt is biztosítani kell, hogy meg tudják azokat oldani. "Mindenki tud problémákat megoldani, ha kapnak rá lehetőséget és biztosítják a feltételeket hozzá".
 
Olvasások száma: 16 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Kicsit sok benne a promo, de maga a videó jól bemutatja a folyamatos áramlást egy munkahelyen, ahol nagyon különleges trükköket találtak ki a folyamatos alapanyag áramlásra.
 
Olvasások száma: 17 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
husvet
 
Példamutatás!
Olvasások száma: 18 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Ha az előbb ráakadtam egy jó kis kerékcserés videóra, legyen utána egy kis elmélet is. A Gemba Academy 9 perces videója, amiben minden benne van a termékváltásokról, előkészületről, külső és belső időkről.
 
Olvasások száma: 15 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Mi a különbség? Elvileg mind a kettő csak kerékcseréről szól...
 
Címkék: smed videó
Olvasások száma: 15 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
A tegnapi bejegyzéshez kapcsolódva: "Egy hibát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint a végén ellenőrzéssel kiszúrni"
 

Van 10 másodperced, hogy megtaláld a 8-ast!

 
kilences-nyolcas
 

Ha nem találtad meg, a vevőd kapott egy hibás terméket, ami balesetet okozott nála!

Olvasások száma: 53 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Kicsit extrémnek tűnik, de látható az eszköz rugalmassága, használhatósága. Egy kis tervező irodában, néhány fős projekt csapatban el tudom képzelni, de nagyban nem :-(.
 
 
Olvasások száma: 20 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
ki gyartotta 10
Olvasások száma: 19 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:

A dél-kínai Kanton város kormányzatának friss döntése értelmében a gyáripari üzemekben a drága élőmunkát kiváltandó, a gyáripari termelési érték 80 százalékát 2020-ra robotokkal fogják előállítani.

 

kina gyar

Az iparfejlesztési irányelvek szerint a kormányzat ösztönözni és támogatni kívánja az ipari robotok üzembeállítását a gép- és autógyártásban, az élelmiszer-feldolgozásban, a gyógyszeriparban, valamint az elektronikai és az úgynevezett "veszélyes termékek" előállítása során. A dokumentum szerint 30 ezer jüanig (1,1 millió forint) terjedő támogatásban részesülhetnek majd azok, akik robotot vásárolnak, vagy bérelnek, illetve egyszeri, 500 ezer jüanos (18 millió forint) támogatást kaphatnak azok a kantoni cégek, amelyek komplett automatizált gyártósor beállítására vállalkoznak. A növekvő megélhetési költségek miatt a térségben dolgozó vándormunkások nagyobb fizetéseket követeltek, s mert igényeik nem teljesültek, tízezer számra álltak tovább, a jelenleg intenzívebb fejlesztés alatt álló középső és nyugati országrészben kerestek munkát. A szinte napi rendszerességű tüntetéseknek ma is az egyik alapvető kiváltó oka a munkások elégedetlensége a fizetésükkel és szociális juttatásokkal.
 
Egy, a gyáripar kínai fővárosában, a 13 milliós Kantonban készült februári felmérés szerint helyben 123 300 munkahely volt betöltetlen, s a kutatásban szereplő vállalatok 80 százaléka aggódott amiatt, hogy vissza tudja-e állítani teljes kapacitással a termelését az idei tavaszünnepi szabadságok után. A térségben több, a szomszédos országokból érkezett illegális munkavállalót is elfogtak. Kuangtung tartomány székhelyének kormányzata az elmúlt évek tendenciát értékelve döntött úgy, hogy a munkaerő ára és a kifinomultabb gyártási technológiák iránt növekvő igények miatt, a robotok bevetésére ösztönzi a vállalkozókat. Mint fogalmaztak, eltökéltek a tekintetben, hogy felgyorsítsák a robotgyártást, amelynek értéke 2020-ra elérheti a 100 milliárd jüant (3589 milliárd forint).
 
(MTI)
 
Szerkesztői utóirat: Valahogy az az érzésem, hogy Kína ismét lemaradásban van :-)
 

Robot, vagy nem robot ez itt a kérdés!

 
 
Olvasások száma: 56 0 hozzászólás