LeanBlog - 5 perc Lean naponta

5 perces blog bejegyzések a Lean szemléletről minden nap. Több, mint 100 hazai és nemzetközi Lean Blogot szemlézünk naponta, majd összefoglalva osztjuk meg Veled a legértékesebbeket, amiket 5 perc alatt mindig el tudsz olvasni, videókat meg tudsz nézni.

Legújabb bejegyzések

Létrehozva ekkor:
ki gyartotta 10
Olvasások száma: 6 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:

A dél-kínai Kanton város kormányzatának friss döntése értelmében a gyáripari üzemekben a drága élőmunkát kiváltandó, a gyáripari termelési érték 80 százalékát 2020-ra robotokkal fogják előállítani.

 

kina gyar

Az iparfejlesztési irányelvek szerint a kormányzat ösztönözni és támogatni kívánja az ipari robotok üzembeállítását a gép- és autógyártásban, az élelmiszer-feldolgozásban, a gyógyszeriparban, valamint az elektronikai és az úgynevezett "veszélyes termékek" előállítása során. A dokumentum szerint 30 ezer jüanig (1,1 millió forint) terjedő támogatásban részesülhetnek majd azok, akik robotot vásárolnak, vagy bérelnek, illetve egyszeri, 500 ezer jüanos (18 millió forint) támogatást kaphatnak azok a kantoni cégek, amelyek komplett automatizált gyártósor beállítására vállalkoznak. A növekvő megélhetési költségek miatt a térségben dolgozó vándormunkások nagyobb fizetéseket követeltek, s mert igényeik nem teljesültek, tízezer számra álltak tovább, a jelenleg intenzívebb fejlesztés alatt álló középső és nyugati országrészben kerestek munkát. A szinte napi rendszerességű tüntetéseknek ma is az egyik alapvető kiváltó oka a munkások elégedetlensége a fizetésükkel és szociális juttatásokkal.
 
Egy, a gyáripar kínai fővárosában, a 13 milliós Kantonban készült februári felmérés szerint helyben 123 300 munkahely volt betöltetlen, s a kutatásban szereplő vállalatok 80 százaléka aggódott amiatt, hogy vissza tudja-e állítani teljes kapacitással a termelését az idei tavaszünnepi szabadságok után. A térségben több, a szomszédos országokból érkezett illegális munkavállalót is elfogtak. Kuangtung tartomány székhelyének kormányzata az elmúlt évek tendenciát értékelve döntött úgy, hogy a munkaerő ára és a kifinomultabb gyártási technológiák iránt növekvő igények miatt, a robotok bevetésére ösztönzi a vállalkozókat. Mint fogalmaztak, eltökéltek a tekintetben, hogy felgyorsítsák a robotgyártást, amelynek értéke 2020-ra elérheti a 100 milliárd jüant (3589 milliárd forint).
 
(MTI)
 
Szerkesztői utóirat: Valahogy az az érzésem, hogy Kína ismét lemaradásban van :-)
 

Robot, vagy nem robot ez itt a kérdés!

 
 
Olvasások száma: 16 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
oszd meg
 
Be, be a Vizuális ellenőrzés tananyagokba!!!
Olvasások száma: 35 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:

LEAN specialista

Pécsi multinacionális megbízónk részére munkatársat keresünk az alábbi pozícióba:
 
Feladatok
• A vállalati Lean folyamatok kialakítása
• Lean projektek menedzselése
• Folyamatok hatékonyságának mérése és pénzügyi előnyeinek kimutatása
• Kaizen tevékenység támogatása
• Munkatársak képzése, oktatása

Elvárások
• Felsőfokú műszaki vagy gazdasági végzettség
• Minimum 3 éves ipari, termelési területen szerzett szakmai tapasztalat
• Lean-, 5S-, Six Sigma, Kaizen-alapelvek alapos ismerete
• Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás
• Nagyfokú önállóság, rugalmasság, csapatmunkára való alkalmasság
• Minőségi szabványok ismerete előny

Amit kínálunk
• Áttelepülési támogatást biztosítunk
 
 
Címkék: állás
Olvasások száma: 9 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Előző bejegyzésben egy hétköznapi filmes jelenetet láthattál. Itt ugyanaz, viszont ez működik, hatékony, vizuális, informatív, átlátható, rendezett, logikus,... 
 
Olvasások száma: 20 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Egy amerikai régi film sorozat egy része. Ismét párhuzam a "hétköznapok" és a termelés között. A hölgy pontosan meghatározza, hogy mire mennyi időt tervez és mennyi ideig fog tartani. 
Mint egy termeléstervezés .... :-)
 
A kis jelenet jól mutatja, hogy mi történik akkor, ha ragaszkodunk a tervhez, de a valóság mégis valahol elcsúszik, majd ez milyen további problémákat tud okozni.
Ez is mint a termelés. Megtervezzük a hetet, viszont azt fontos minden nap (vagy akár óránként) felülvizsgálni és reagálni rá. Nem jó "lenyomni úgy, ahogy tervezve volt".
 
Olvasások száma: 23 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Minden Lean/6Sigma szakembernek erre szükség van! 
A munkát nem csak el kell végezni, de profi módon be is kell mutatni. Lehet órákat eltölteni azzal, hogy próbálkozol, rajzolsz, másolsz, ötletelsz, vagy előveszel egy ilyen gyűjteményt és csak válogatsz belőle. 
 
Külön kiemelném a tematikáját, mert nem csak profi grafikáról van szó, hanem igen komoly tartalomról is, ami segít a profi Lean prezentációd / tréning anyagod elkészítésében.
 

Több, mint 100 oldal!

 
A teljesség igény nélkül: TQM fogalma, SIPOC, CPQ, ISO 9000, 7 minőségügyi eszköz, Pareto, Eloszlás, Kontroll, Folyamatábra, Halszálka, Hisztogram, Ellenőrző lista, 3D torta, Box plot, Oszlop, ABC, Radar, Mátrix, Prioritás, House of Quality, PDPC, Idődiagram, Hiba analízis, Gyökér ok, Lehetőség elemzés, FMEA, 5 Miért, PDCA, Deming, Minőségügyi körök, JIT, 8D, DMAIC, Poka Yoke, DOE, Kano, Kaizen, DPA, PERT, Csapatmunka, TPM, 0 hiba, Cost of Quality, Benchmarking, Nominál,...
 
tqm-01tqm-02tqm-03tqm-04tqm-05tqm-06
 
 
Olvasások száma: 107 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
do more with less-215x300Mark Graban a LeanBlogon ma egy nagyon jó szlogent rakott ki, ami valóban a lényeg. 
A Lean szemlélet nem más, mint hogy átgondoljuk azt mait csináljuk, szüntessük meg azt ami felesleges, végezzük csak azt, ami szükséges, így kevesebb munkával többet fogunk elérni.
 
Ehhez nem kell mindig a legmodernebb technológia, nem kellenek bonyolult statisztikák, egyszerűen meg kell látni azt, amit eddig nem láttunk. Ez az a szemlélet, amit Paul a FastCaptől is próbál átadni ahol csak tud (gyártás, iskola, politika, templom (!) ).
 
 
Olvasások száma: 22 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
"Még mindig tanulok.
Michelangelo 87 évesen"
 
tanulas
 
Olvasások száma: 23 0 hozzászólás

Létrehozva ekkor:
Magyarítottam :-)
 
masnaposok-csapatmunka
Címkék: kép lean mém mém
Olvasások száma: 34 0 hozzászólás